Många annonsörer lägger mycket pengar på placeringen av “bannerannonser”,de annonser som visas över de översta tummen på en webbsida. De är ofta animerade och flashiga, menade att dra användarnas ögon direkt till dem och uppmanar dem att följa annonslänken till deras webbplats. Men drar bannerannonser verkligen folkmassorna som de förväntas? Inte enligt en Rice University-studie gjord 1998 av Jan Panero Benway och David M. Lane. Benway och Lanes studie specificerades inte till bannerannonser, utan till vilken länk som helst som gjordes för att sticka ut på en sida. Tanken är att om du har en viss länk på din sida som är särskilt viktig för dina besökare att se, till exempel, “Köp nu!” länk på en försäljningssida är du google ads i Jönköping naturligtvis benägen att göra den större och mer iögonfallande. År 1996 hävdade Detweiler och Omanson att “I allmänhet gäller att ju större ett föremål är, desto större upplevs dess visuella betydelse och sannolikhet att dra till sig uppmärksamhet. Se till att föremål av största vikt är lätta att se och tydligt särskiljande från andra föremål.” Denna hypotes verkar vara helt vettig, men Benway och Lane ville undersöka verkliga användares beteende.
Testa förekomsten av bannerblindhet Det de hittade kan överraska dig. De skapade ett användbarhetstest där försökspersonerna var tvungna att navigera från en startsida till en mindre sida som ligger djupare på sajten. Testpersonerna ombads hitta information om internetkurser. Precis där på första sidan fanns en stor annons som skrek “Nyhet! Internetkurser! Klicka här för information!” Men överraskande nog rullade de flesta användare rakt förbi denna jätteannons till en mindre länk i huvudmenyn längst ner på sidan som bara sa “Kurser”. Men väl där insåg de att de inte kunde hitta den information de ville ha. De hade missat den korrekta, uppenbara länken.
Rice Study ifrågasätter hur användare skulle reagera på två olika inställningar, en där länkarna till informationen han ombads hitta var designade stora och färgglada, och en där de viktiga informationslänkarna inte gavs någon extra jazz. De letade efter bevis på så kallad Banner Blindness under kontrollförhållanden. Webbplatsen som designades var hierarkisk, med fyra nivåer av sidor. Länkarna på sidorna gick från breda till mer specifika ju djupare de gick.
Deltagarna skulle bli ombedda att hitta enkel information, såsom en e-postadress, genom att navigera på webbplatsen. Kontrollsajten hade grundläggande textmenylänknavigering, medan testsajten hade informationen i röda banners som var avsedda att vara genväg direkt till den information som krävs. Innehållet i de röda banderollerna var tänkt att vara en stark antydan om att nödvändig information lätt kunde hittas genom dem.
Resultaten Resultaten av studien som testade 3 män och 3 kvinnor mellan 20 och 30 år visade att framgångsfrekvensen för banneruppgifterna bara var 58 %, medan framgångsfrekvensen för kontrolluppgifterna var fantastiska 94 %! Banderollerna ignorerades ofta helt enkelt av användarna, oavsett hur flashiga de var. Varför var detta? Användare kan ha ignorerat de ljusa banners eftersom de har blivit så vana vid sådana länkar som att vara annonser att de antog att deras information inte skulle finnas där. Eller så tittade de helt enkelt förbi dem och trodde att de letade efter information som skulle hittas genom den vanliga länkningen av webbplatsens navigering, som vanligtvis är liten och blå.